Staffelprijzen

Wat zijn staffelprijzen?

Met de functie staffelprijzen kan je meerdere prijzen instellen per product. Afhankelijk van het type klant, de staffel, wordt de juiste productprijs overgenomen bij het opmaken van een offerte of factuur aan die klant.

Activeren en configureren

Om staffelprijzen te activeren, ga je rechtsboven naar je e-mailadres.

  1. Kies 'Apps en koppelingen'.

  2. Bij de apps en koppelingen met betrekking tot klanten, zie je meteen 'Staffelprijzen' staan.

Je moet de staffelprijzen:

  1. activeren (klik op de groene knop 'Activeren');

  2. configureren (klik op de gele knop 'Configureren').

In dit venster ga je rechtsboven 'Staffelprijs toevoegen'. De namen van de staffels kies je zelf en zijn niet te zien voor de klant. Vaak gebruikte categorieën van staffelprijzen zijn consumentenprijzen (B2C) of prijzen aan andere handelaars (B2B). Het benoemen en hanteren van staffelprijzen wordt bepaald door je eigen beleid van prijsbepaling.

Staffelprijs toewijzen aan klant

Als je een staffelprijs hebt aangemaakt, moet je de correcte staffel nog koppelen aan de juiste klant. Ga daarvoor naar een klantenfiche. Als je de klantenfiche gaat bewerken, zal er een extra veld verschijnen nl. 'Staffel'. Daar verschijnen de verschillende staffelprijzen die jij hebt aangemaakt:

Kies de gewenste categorie en klik onderaan de gele knop 'Opslaan'. Voor elke factuur die nu aan deze klant wordt opgemaakt, zal onFact de gekozen staffelprijs (in dit geval: 'Particulier') hanteren.

Staffelprijs toewijzen aan product

Om de staffelprijzen te kunnen gebruiken, moet op niveau van product/dienst nog aangegeven worden wat de prijs per bepaalde staffel zal zijn. Hiervoor ga je naar je productfiche.

Aan de rechterzijde is er een nieuwe titel verschenen: Staffelprijzen. Klik op de gele knop 'Bewerken' om deze verder aan te vullen. Je zal nu de verschillende staffels zien die je aangemaakt hebt, met ernaast de prijs van het oorspronkelijke product.

Per staffel kan je de prijs nu gaan aanpassen. Voorbeeld:

Staffelprijs

Prijs excl.

btw %

Prijs incl.

(geen staffel)

40,00

21%

48,40

B2B

33,06

21%

40,00

B2C

41,32

21%

50,00

Wil je voor elke klant een specifieke prijs instellen? In dit geval maak je per klant een aparte staffel aan en kan je zo per klant een prijs instellen.

Zijn de staffelprijzen gebaseerd op een bepaald percentage? Voor dit type korting is de directe algemene korting ook een handig alternatief, zo worden de kortingsbedragen automatisch berekend en hoeven deze niet manueel ingesteld te worden.

Last updated