6. Betalingsopvolging

Hieronder zien we dat reeds één van onze gemaakte facturen als 'betaald' (groene knop) werd aangeduid.

onFact biedt enkele mogelijkheden om de betaling van je facturen op te volgen:

 • manueel

 • via koppeling met de bank

 • met betalingsherinnering

Manuele opvolging

Om met één klik je factuur als 'betaald' te markeren, klik je bij de samenvatting van je factuur op de knop 'Verander status naar betaald'.

Om de functionaliteiten van onFact optimaal te kunnen gebruiken, kan je echter ook best nog manueel de informatie over de effectieve betaling toevoegen.

 1. Ga daarvoor naar de blauwe 'Actie' knop;

 2. Kies 'Manueel betaling aanmaken'.

Een pop-up venster opent om een zgn. 'financieel dagboek' aan te maken: dit is de aangeduide rekening waarop deze betaling in onFact zal onderverdeeld worden. Dit kan voor cash ontvangsten bv. 'kassa' heten, je kan hier ook 'zichtrekening' aanmaken, ...

Nadat je op 'Toevoegen' hebt geklikt kan je de betaling van deze factuur toekennen aan de rekening.

 • Betaalrekening: dit kan de bankrekening van je bedrijf zijn, of bv. je kas (contanten). Je duidt aan op welke manier de betaling gebeurde.

 • Datum: datum van ontvangst van het factuurbedrag.

 • Tegenpartij naam: vooraf ingesteld op naam gefactureerde, kan overschreven worden.

 • Mededeling: vooraf ingesteld op factuurnummer, kan overschreven worden.

 • Bedrag: het bedrag dat je in deze transactie ontvangen hebt. Misschien betaalde de klant vandaag nog maar 1/2 factuurbedrag, of is de betaling onvolledig.

Klik op 'Betaling aanmaken' om deze door te voeren. De factuur wordt in onFact gemarkeerd als 'Betaald' en het detail van de betaling vind je onderaan bij 'Betalingscontrole'.

De verschillende betaalrekeningen voor je bedrijf invoeren, doe je éénmalig via Instellingen. Lees hier hoe je dit doet.

Koppeling met de bank

De betalingsopvolging kan ook rechtstreeks via je bank verlopen. Als je de opvolging zoveel mogelijk wil automatiseren, is dit in onFact een aan te raden methode. Deze betaalafpunting verloopt op basis van een partner (CodaBox of Ponto) die je banktransacties inleest in onFact. Wanneer een match gevonden wordt met een verkoopfactuur, worden de betalingsdetails gekoppeld en de factuur in onFact gemarkeerd als 'betaald'. Lees hier hoe dit in zijn werking gaat.

De betalingsherinnering

Het is mogelijk om voor een openstaande factuur een herinnering aan te maken.

 1. Om deze in te stellen ga je bij de samenvatting van je factuur links naar 'Herinneringen'.

 2. Klik op de groene knop 'Herinnering aanmaken'.

Een standaard onderschrift (boodschap) wordt gebruikt om je klant tot betaling aan te manen. Je kan zelf de termijn van betaling, eventuele aanmaningskosten en interesten invoeren. Nadien klik je op 'Toevoegen'.

De herinnering is aangemaakt en kan nu bv. per e-mail verzonden of uitgeprint worden.

Je kan ook automatische herinneringen instellen op bedrijfsniveau. Lees hier hoe je dit doet.

Last updated