Documentatie
onFact.BE
Search…
⌃K

Creditnota's

Basismodule

Via de module voor creditnota's kan je facturen crediteren. Er zijn twee manieren om een creditnota op te maken: op basis van een bestaande factuur - eventueel met aanpassing, of geheel nieuw (manuele invoer).

Op basis van een bestaande factuur

Vanuit het overzicht van facturen kan je meteen een factuur selecteren en deze kopiëren naar een nieuwe creditnota. Dit kan ook vanuit het detail van de factuur, gebruik steeds de blauwe 'Acties' knop en selecteer 'Kopiëren naar een nieuwe creditnota'.
Als je creditnota aangemaakt is, kan je deze o.a.
  • Bekijken/downloaden via de grijze knop 'Printversie';
  • Bewerken (contactpersoon, producten, ...);
  • Verzenden via e-mail of post.
Alle instellingen die je op je originele factuur hebt aangemaakt, blijven behouden in de creditnota. Voorbeeld: toegekende kortingen, gebruik van staffelprijzen, ingestelde munteenheid, ...

Manuele invoer

De opbouw is vergelijkbaar met de opbouw van een factuur. Voor de detailinfo per veld verwijzen we dan ook naar de handleiding 'Facturen'.
Als je creditnota gemaakt is, zijn er functies beschikbaar via de blauwe 'Actie' knop en de groene 'Kopiëren naar' knop.

Een correcte creditnota opmaken

Je maakte een fout in de prijsberekening van de laatste factuur naar een klant. Dat kan gebeuren. Is de verleiding groot om die factuur snel-snel aan te passen en de klant een gewijzigde versie te bezorgen? Dat is niet de juiste aanpak en kan heel wat (btw) problemen geven ...
Lees in ons blog-artikel hoe je een correcte creditnota opmaakt.
Last modified 1yr ago