Creditnota's

Basismodule

Via de module voor creditnota's kan je facturen crediteren. Er zijn twee manieren om een creditnota op te maken: op basis van een bestaande factuur - eventueel met aanpassing, of geheel nieuw (manuele invoer).

Op basis van een bestaande factuur

Vanuit het samenvattingsscherm van een factuur kan je deze kopiëren naar een nieuwe creditnota. Klik rechtsboven op de groene knop 'Kopiëren naar'.

Als je creditnota aangemaakt is, kan je deze o.a. bekijken/downloaden via de grijze knop 'Printversie'; verzenden via e-mail of post, ...

Alle instellingen die je op je originele factuur hebt aangemaakt, blijven behouden in de creditnota. Voorbeeld: toegekende kortingen, gebruik van staffelprijzen, ingestelde munteenheid, ...

'Ik wil slechts een gedeelte van mijn factuur crediteren': dan maak je best een kopie op basis van de originele factuur. De creditnota kan je na aanmaken gaan 'Bewerken': producten/diensten verwijderen, aantallen wijzigen, prijzen aanpassen, ... maar op deze manier blijft er wel een koppeling met de originele factuur bestaan.

Manuele invoer

De opbouw is vergelijkbaar met de opbouw van een factuur. Voor de detailinfo per veld verwijzen we dan ook naar de handleiding 'Facturen'.

Als je creditnota gemaakt is, zijn er functies beschikbaar via de blauwe 'Actie' knop en de groene 'Kopiëren naar' knop.

Creditnota toewijzen als betaalmiddel

Bij het kopiëren van een factuur naar een creditnota vraagt onFact 'Wil u deze factuur ook als voldaan markeren'?

Indien 'Ja', zal de creditnota verschijnen bij de 'Betalingen' van de factuur. Op die manier wordt het openstaand factuurbedrag herleid naar nul.

Last updated