Korting voor contante betaling toekennen

Korting voor contante betaling of ook wel financiële korting genoemd, is een korting die je gaat toekennen aan de klant wanneer hij snel betaalt. Het is de keuze van de klant of hij van deze korting wil genieten en de factuur dus betaalt voor een bepaalde datum, of pas later wil betalen zonder korting. De factuur krijgt dus twee vervaldata: de eerste is de vervaldatum tot wanneer de korting geldig is, de tweede is de klassieke vervaldatum waarop de factuur betaald moet worden. Je kan bijvoorbeeld een korting van 2% toekennen wanneer een factuur betaald wordt binnen de 8 dagen, maar de factuur mag ook betaald worden binnen de 30 dagen zonder korting.

Om een korting voor contante betaling toe te kennen volg je volgende stappen:

  1. Ga via het menu rechtsboven naar 'Apps en koppelingen'.
  2. Activeer de app 'Korting voor contante betaling'.
  3. Optioneel kan je via de knop 'Instellingen' de standaardkorting en standaardtermijn instellen die gebruikt zullen worden voor alle nieuw aangemaakte facturen.
  4. Wanneer je nu via het menu links naar 'Facturen' gaat en een nieuwe factuur aanmaakt, zal je onderaan twee nieuwe velden zien staan. In het eerste veld kan je de korting ingeven (bijvoorbeeld 2%) en in het andere veld de dagen dat de korting geldig blijft. 

Onderschrift

Wil je op je factuur nog iets extra vermelden over deze korting? Dan kan je in het onderschrift de tag %kvcb% gebruiken om de procentuele korting te vermelden en de tag %kvcb_datum% om de uiterste betaaldatum te vermelden. Een voorbeeld:

Wanneer u deze factuur betaalt voor %kvcb_datum% kan u van een korting van %kvcb% genieten.

Koppeling met Mollie

Als je gebruik maakt van de koppeling met Mollie (om je facturen online te laten betalen), zal de financiële korting automatisch toegepast worden. Wanneer de betaallink gebruikt wordt voor de vervaldatum van de contante betaling zal het kortingsbedrag gebruikt worden - nadien het gewone totale bedrag.

De btw-berekening bij korting voor contante betaling

Als een factuur een korting voor contante betaling bevat, is de maatstaf van heffing voor de btw steeds het totaalbedrag exclusief btw, maar met toepassing van de korting voor contante betaling.

Lees in ons blogartikel hoe je de korting contante betaling kan berekenen, aan de hand van enkele voorbeelden.

Nog steeds hulp nodig? Contacteer ons Contacteer ons