Kassatickets

Kassatickets zijn heel gelijkaardig aan de factuurdocumenten. Het grootste verschil zit hem in het feit dat kassatickets vooral opgemaakt worden aan bv. particulieren waarvoor er geen factuur hoeft opgemaakt te worden.

De kassatickets kunnen parallel gebruikt worden naast de gewone facturen. Je kan ze in onFact ook opnemen in een Dagontvangstenboek.

Kassatickets activeren

Het gebruik van kassatickets kan geactiveerd worden vanuit de 'Apps en koppelingen'.

  1. Navigeer rechtsboven naar je e-mailadres en klik er op om het menu te openen.

  2. Selecteer 'Apps en koppelingen'.

  3. In de lijst van 'Apps en koppelingen met betrekking tot documenten' ga je naar 'Kassatickets'.

Deze uitbreiding kan je activeren en nadien meteen gebruiken; een extra type documenten ('Kassatickets') zal in het linkermenu verschijnen.

Kassatickets aanmaken

De opbouw en opmaak van een kassaticket is analoog aan deze van een factuur.

Nog geen factuur aangemaakt? Lees eerst in de documentatie rond factuur aanmaken - basismodule hoe je dit aanpakt.

Bij de aanmaak van een kassaticket kan je onderaan ook meteen aanduiden welke betaalmethode er gebruikt wordt. Dit is niet verplicht.

Verschijnt er geen drop-down menu wanneer je in het veld 'Betaalmethode' klikt? Dan heb je allicht nog geen rekeningen ingesteld. Lees hier hoe je deze kan instellen via 'Financieel dagboek'.

Kassaticket printen

In het samenvattingsscherm van je kassaticket zie naast de reguliere 'Printversie' knop een ticketknop staan.

Door te klikken op dit ticket open je een printversie van het kassaticket zoals het er zou uitzien via een klassieke ticketprinter. Je kan het ticket afdrukken via je aangesloten ticketprinter.

Betaalopvolging kassaticket

Als je kassaticket nog niet meteen betaald werd, kan je ook nadien manueel een betaling gaan toevoegen. In het overzicht van je kassaticket ga je daarvoor naar de blauwe knop 'Acties'.

  • Je kan manueel de status aanpassen naar 'betaald'; onFact zal dan aangeven dat er nog geen exacte betaling gekoppeld is aan deze status.

  • Je kan manueel een betaling gaan aanmaken; op die manier koppel je het kassaticket meteen aan een betaalrekening. Je kiest best voor deze optie.

Manueel betaling aanmaken

Als je deze laatste optie aanklikt opent er een pop-up:

Je kan nu voor je kassaticket gaan aangeven aan welke betaalrekening je de betaling wil koppelen (bv. 'Kasboek'. Je kan de betaalgegevens nakijken en eventueel het bedrag aanpassen. Stel dat er slechts een gedeelte betaald is, dan zal dit ticket als onbetaald in je overzichten blijven staan. Klik op de groene knop 'Betaling aanmaken'.

In het overzicht van je kassaticket zal je nu zien dat er een betaling is aangemaakt:

Via het oog-icoontje kan je de betaling in detail bekijken.

Ga je nu naar de rekening waaraan de betaling gekoppeld werd, dan zal je deze betaling in de lijst zien staan.

Kassatickets in Dagontvangstenboek

In het dagontvangstenboek dienen alle verkopen opgenomen te worden waarvoor geen factuur moet opgesteld worden. In de praktijk zijn dit meestal de transacties met particulieren (bv. kassatickets), die niet onderworpen zijn aan de verplichte opmaak van een factuur.

Je kan in onFact eenvoudig een dagontvangstenboek bijhouden: dit kan je activeren bij 'Apps en koppelingen'. Lees hier alles over het Dagontvangstenboek.

Cash betalingen bijhouden in kasboek

Je kan in onFact een overzicht bijhouden van in- en uitgaande transacties in cash; een kasboek. Dit overzicht is niet hetzelfde als een 'Dagontvangstenboek' waarbij een overzicht gemaakt wordt per ontvangst en btw-tarief. Een kasboek in onFact is een eigen aangemaakte rekening, waarop je handmatig de in- en uitgaande cashtransacties gaat bijhouden in een lijst.

Lees hier hoe je in onFact een kasboek kan aanmaken.

Last updated